Auton renkaat

Auto kulkee renkaidensa varassa, joten renkaat ovat luonnollisestikin yksi auton ajomukavuuteen sekä liikenteen turvallisuuteen vaikuttavista tärkeistä tekijöistä. Renkaiden huollosta ei tule tinkiä. Renkaiden on oltava aina kunnossa tien päälle lähtiessä, ja niiden on oltava sopivat vallitsevan vuodenajan oloihin. Tämän määrää jo liikenneturvallisuuslakikin.

Auton renkaiden vaihtaminen

Auton renkaatAuton renkaiden on sovittava vallitsevan vuodenajan oloihin, ja meillä Suomessa vaihdetaankin autoon kesä- ja talvirenkaat vuodenajan mukaan. autonrenkaiden vaihtaminen onnistuu asiantuntevissa liikkeissä, mutta taito on hyvä hallita myös itse esimerkiksi renkaan puhkeamisen varalta. Renkaiden vaihtamiseen tarvitset asianmukaiset työkalut, kuten tunkin auton nostamiseen, ristikkoavaimen pulttien löysäämiseksi ja ruuvimeisselin pölykapselin irrottamiseen. Huomioi, että auton oma tunkki on tarkoitettu hätätilanteita varten. Käytä tukevampaa hallitunkkia auton nostamiseen, jos mahdollista.

Suurin osa rengasonnettomuuksista liittyy huonokuntoisiin renkaisiin. Hyvien renkaiden merkitys korostuu erityisesti vaativissa keliolosuhteissa, kuten jäisellä tai vetisellä kelillä. Tämän takia on hyvin tärkeää pitää renkaiden kunnosta huolta ja varmistaa, että renkaat ovat keliin ja vuodenaikaan sopivat.

Renkaiden kunto

Loppuunkulutetut kesärenkaat ovat turvallisuusriski syksyn sateisilla teillä siinä missä nastattomat talvirenkaat lumisilla ja jäisillä teillä. Kesärenkaiden urasyvyydeksi suositellaan vähintään 4 mm ja talvirenkaiden urasyvyydeksi vähintään 6 mm. Rengaspaine on myös yksi tärkeä renkaan kuntoon ja auton hallintaan vaikuttava tekijä. Vajaapaineisilla renkailla ajaminen vaikeuttaa auton hallintaa riskitilanteissa. Rengaspaineet suositellaankin tarkistamaan vähintään kerran kuukaudessa.

Auton renkaiden kunto ei vaikuta vain ajomukavuuteen vaan ennen kaikkea liikenneturvallisuuteen. On hyvin tärkeää pitää huoli renkaiden kunnosta ja varmistaa, että autossa on kuhunkin vuodenaikaan sopivat renkaat.